Først vil vi gratulere deg med jobben som kunstnerisk leder, og takke for at du har tatt deg tid til et intervju i en travel hverdag. Kanskje ikke alle leserne av Innkikk kjenner så mye til deg. Du har en sammensatt utdannings- og erfaringsbakgrunn, så kan du begynne med å si litt om deg selv?

Jeg har en bakgrunn innen dans og har jobbet som dansekunstner både i Norge og utlandet i mange år. Jeg utdannet meg ved London Studio Centre i England, og har siden jobbet som freelance dansekunstner for ulike kompanier der. Etter det fullførte jeg en master i koreografi ved Kunsthøgskolen i Oslo. Koreografi har alltid vært min lidenskap, og jeg har laget egne forestillinger både for voksne og barn, helt fra tiden min i England. I tillegg har jeg hatt spennende oppdrag i Mosambik, hvor jeg jobbet som koreograf for det nasjonale dansekompaniet, Companhia Nacional de canto e Dança.

Spennende og utfordrende vil vi tro

Ja, det var en veldig spennende opplevelse, både kulturelt og språklig. Jeg var en ung kvinnelig leder blant mange eldre mannlige ledere, noe som kunne være utfordrende, men det var utrolig gøy å lære om både kulturen og landet. I kompaniet var de veldig opptatt av å ivareta sin kultur. Medlemmene i kompaniet ble ofte sendt ut til ulike provinser for å lære tradisjonelle sanger og danser, før de kom tilbake til hovedstaden Maputo og lagde sceneproduksjoner basert på det de hadde samlet av materiale. Min rolle der var å lage sceneproduksjoner, men også å gi danserne opplæring i moderne dans, både teknisk og koreografisk. Jeg har jobbet mye med barn og unge, blant annet med oppstarten av Fargespill i Oslo, og det er jo også Fargespill i Ålesund

Fargespill er det nok ikke alle som kjenner til, så kan du si litt mer om hva det innebærer

Det er en organisasjon som startet opp i Bergen for 20 år siden, og retter seg mot barn og unge med flerkulturell bakgrunn. De ønsker å gi disse barna en scene, og fremheve at alle har unike ressurser og kan bidra med noe verdifullt. Fargespill Oslo jobber med barn og unge fra 7 år og opp til 20 år. Deltakerne er amatører, og det lages forestillinger der barna står i sentrum som hovedaktører. De er aktive i å forme forestillingene, og det er de som bidrar med danser, sanger og ideer. Gjennom samarbeid skapes ulike medleys og sceniske uttrykk som fremhever deres kreativitet og delaktighet til ferdig produksjon. 

Du kommer fra dansen, men hvordan kom du deg inn i teatret?

Dans og teater henger jo i hop. Regi var vel noe jeg begynte mer og mer med under covidtiden, plutselig fikk jeg en rekke regioppdrag, noe som er kjempespennende. Jeg har jo dansebakgrunn og har jo jobba med tekst før, men ikke så mye. Men det er gøy med nye utfordringer, jeg er jo først og fremst scenekunstner og liker å jobbe kreativt og tverrfaglig. Så da Nosizwe Baqwa spurte om jeg kunne gjøre regi på hennes nye prosjekt, Mor av en nasjon, så ble jeg med på det. Dette var et musikalsk teaterprosjekt der vi vant Heddaprisen for «Årets beste musikkteaterforestilling» i 2022.

Gratulerer med prisen

Det var jo veldig stort. Jeg hadde ikke gjort så mye regi, men da var jeg med og hjalp til med ferdigstillelse av manus, hjalp til å sette alt sammen.

Hva tenker du om barn og unge i dag som bruker svært mye tid på ulike media, eks Tik Tok. Hvilke utfordringer innebærer det for teatret? Hvordan få barn og unge til å bli interessert i å komme og se på teaterforestillinger, delta selv. Oppleve at teater er gøy, at det er noe annet enn Tik Tok

Barn i dag bruker mye tid foran skjerm, og de kommuniserer mye gjennom telefonen. Det er jo utfordrende. En ting som er fint er at de kommuniserer, men det er jo det å møtes fysisk, der er teatret ekstremt viktig. Det at man møtes og opplever noe sammen, samtidig, at man ikke opplever noe individuelt gjennom en skjerm. Det er så viktig å holde på teatrets og «øyeblikkets kunst» Her kan vi utfordre publikum, vise publikum andre sider av en sak, ikke minst er ettertanken viktig. Det er viktig at barn og unge får et bredt program, at de får lov til å oppleve ulike ting, dans, musikk og skuespill.

Teater for barn og unge skal være gøy og moro og inspirerende, men en kan ta opp utrolig vanskelige tema til veldig små barn gjennom å bruke scenekunsten og teatret, tema som det kan være vanskelig å snakke om, få de til å reflektere og å samtale i etterkant.

For meg er det viktig å ha en vekting mellom «brede» og litt «smalere» produksjoner. Det kan være utfordrende å få inn publikum når det er snakk om «smalere» eller mindre kjente produksjoner, men jeg tenker man må utfordre publikumet sitt litt, at en kan få sterke scenekunst-opplevelser av forestillinger man kanskje ikke trodde en skulle få sterke opplevelser av.

Det er ikke alt en får sett gjennom DKS, så derfor er billettfondet viktig, eks Stillheten som turnerer nå, der har en kunnet benytte disse midlene. Dette er jo en forestilling som er laget av Ingrid Fiksdal og den er en utrolig fin, og unik forestilling. Det er en danseforestilling, men det er like mye en visuellkunst forestilling. Med dans kan en jo lese det en ser på så mange måter. Det er gøy at det ikke er en fasit, for alle har vi forskjellige referanser, hvordan en kan hekte disse referansene på det en ser. For barn og unge som spiller mye og er mye i den digitale sfære, tror jeg at Stillheten har et formspråk som de kan kjenne igjen litt.

Det morsomste er egentlig å lage forestillinger for barn og unge.

Nå har du vært i jobben i cirka et år, kan du røpe noen planer for 2025? Hva vil dere fokusere på?

Siden avdeling Scenekunst for barn og unge ligger i Ålesund, blir det ekstremt viktig å bygge opp et publikum her. Vi har månedlige Teaterlørdager som er lavterskel for de aller minste, hvor en møter scenekunstnere og da er det ulike tematikker fra måned til måned. Vi har også med oss Fisketorget på lag som spanderer fiskekaker, så det er både en scenisk opplevelse og et sosialt møtepunkt i byen. Nysgjerrigper er en ny forestilling og et samarbeid med Sprengt teater som skal settes opp i Ålesund, basert på en idé av Fride Snipsøyr Holøs, som selv er fra Ålesund. Fride startet med teater som barn i Jugendteateret, som er svært populært barneteater i Ålesund, og i år samarbeider vi altså med henne og kompani Sprengt teater og skal produsere en forestilling for 3-6 åringer. Forestillingen skal på barnehageturné i Ålesund og vil vises en helg i Molde. For meg er det viktig å ikke glemme de aller yngste, og å ikke bare lage store familieforestillinger. Målet er å engasjere familier, barn og unge, og tydelig  vise at det finnes et teaterhus i Ålesund med spisskompetanse på scenekunst for barn og unge. Små barn er det beste publikumet, for de er så ærlige. Enten er de helt med, eller hvis du ikke har gjort jobben, viser de det tydelig. Det er en spisskompetanse å spille for de aller minste.

Det som er viktig med avdelinga i Ålesund er å vise at Teatret Vårt også er i Ålesund, og bygge opp et publikum her. Barn vokser jo så fort, så da må man jo bygge publikum hele tiden. De som var og så Teaterlørdag for 4 år siden, de er ikke her lenger, så vi må hele tiden tenke rekruttering. Det å nå ut til familier, barn og unge, samarbeide med både Fagerlia i Ålesund, Jugendteateret og få ut så mye som mulige av den kompetansen som er her er viktig.

Til høsten skal vi turnere en forestilling som heter Ping Pong, og som er et samarbeid med Tigerstadsteatret, denne er laget spesifikt for ungdommer. Det det blir en lang turne til høsten. Tematikken er erfaringer rundt det å være på institusjon, det å være «barnevernsbarn». Her møter du 2 gutter med veldig ulike erfaringer, og så handler det om guttenes vennskap. En veldig sterk og rå forestilling, og vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på den. Ping Pong hadde premiere i Oslo høsten 2024 og settes opp i Møre og Romsdal denne høsten.

Da vil jeg bare si takk for praten, og jeg skjønner vi har mye å glede oss til i tiden som kommer.

Olaf Holm

Tilbake til hovedsiden Innkikk