I Nini Roll Ankers roman sitter Karna bøyd over symaskinen og drømmer om et godt liv, om kjærlighet og en annen fremtid. For millioner av kvinner er fortellingen om Karna en realitet i dag. Romanen som er skrevet med utgangspunkt i konfeksjonsindustrien i Romsdal flyttes nå til vår tid.
Mote skaper identitet. Kampen om identitet handler om muligheten til å utrykke seg: Hvem har vi lov til å være? I en global økonomi representerer moteindustrien også en klassekamp - som i det daglige er skjult for oss. Et liv uten muligheter i Bangladesh gir muligheter for andre et annet sted på jordkloden. Genseren du har på deg. Hva er prisen for deg? Hvilken pris betaler den som syr?
Og jordkloden lider. Tilter. Av overproduksjon. Vi trenger ikke alle klærne.
Nini Roll Anker skrev med et sterkt engasjement. Den som henger i en tråd regnes som en av de viktigste sosiale romanene i mellomkrigstiden og tar for seg spørsmål som lønn, arbeidsforhold, abort og sosial kontroll over ugifte kvinner. Romsdalsregionen var på den tida «Norges kleskammer» med mange konfeksjonsfabrikker.
Toril Solvang har regien på Den som henger i en tråd og ser tekstilindustrien med dagens øyne. Komponist Sandra Kolstad har laget en særegen sound inspirert av klesproduksjon og lyder fra fabrikkene som er med å gi liv til Nini Roll Ankers roman i teatersalen. Som musiker har Sandra Kolstad vakt oppmerksomhet på den norske og internasjonale musikkscenen for sin dansbare synthpop med akustiske elementer, i et landskap som sammenlignes med bl.a. Kate Bush og Björk.
Verd å se, verd å høre og verd å få med seg
ROMSDALS BUDSTIKKE
Les hele anmeldelsen i Romsdals Budstikke
På Teatret Vårt har Toril Solvang tatt utgangspunkt i Nini Roll Ankers arbeiderroman, men brukt den godt til å si noe viktig om vår egen tid. For vi har alt for mye å ha på oss. Og ingenting å skjule oss bak»
SCENEKUNST.NO
Les hele anmeldelsen på Scenekunst
Dei tre på scena er fortrulege med stoffet, spelar godt i hop, og med enkle middel gjer dei at vi forstår om dei er ei abortsøkjande jente i Molde for 90 år sia eller offer for storspekulantar i Bangladesh i dag. I løpet av berre 80 minutt greier dei å sveipe innom både det historiske bakteppet frå Ankers roman, situasjonen for dagens syersker, fagorganisering, utbytting, kvinneundertrykking, abort og kampen for natur og miljø.”
KLASSEKAMPEN
Les hele anmeldelsen på bloggen til teateranmelder Amund Grimstad
Den som henger i en tråd» tar inn mange problemstillingar som herjar samfunnet no – og då. Om eit liv i tekstilindustrien kan verka fjernt for mange, så er til dømes abortsaka stadig aktuell. Stykket er eitt av dei som markerer 50-årsjubileet til Teatret Vårt. Og det er ei sprek markering.
NRK
Les hele anmeldelsen på NRK
Premiere 24. august 2022
Varighet ca. 80 minutter (ingen pause)
Basert på
Nini Roll Ankers roman ved samme navn
Dramatisert av
Toril Solvang
Regi
Toril Solvang
Scenograf og kostymedesigner
Marcus Olson
Komponist og musiker
Sandra Kolstad
Med
Johanna Mørck, Ingrid Myhre Løvik og Kjersti Botn Sandal