Kjære publikum

Kristian Lykkeslet Strømskag bilde til program.jpg
Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag

Velkommen til en forestilling som tar dere med på en reise utenom det vanlige – velkommen til Kongen av Veøy.

Dette er ikke bare en forestilling, men et dykk ned i det fantastiske livet til Jonas Lied. Det er en historie om en mann som krysset en rekke grenser, både landegrenser, sine egne og andres grenser. Det er et eventyr der virkeligheten flyter over i fiksjonen.

I år 1900 forlot den 19 år gamle Jonas Lied sitt hjem på Sølsnes gård i Romsdalen for å erobre verden. Hans reiser førte ham fra Tyskland til Frankrike og siden til Russland og Spania, gjennom kunstverdenens pulserende liv, og videre inn i en av de mest dramatiske periodene i moderne historie.

 I Kongen av Veøy vil dere få møte en eksepsjonell mann – krigsprofitør, konsul av Sibir, en uredd forretningsmann med forbindelser til noen av historiens mest kjente skikkelser. Jonas Lieds eventyrlige liv omfatter alt fra forretningsforbindelser med Lenin, Trotskij og Stalin, til samarbeid med Franco og vennskap med Vidkun Quisling. Hans liv er fylt av motsetninger og lidenskap.  

I rollen som Jonas Lied har vi hentet hjem Per Egil Aske. Per Egils tilknytning til Molde og Romsdalen har vært en viktig inngang til forestillingen og til å finne teatrets versjon av Jonas Lied.

Vi er stolte over å presentere en urpremiere for dere. Det nye manuset er skrevet av Vidar og Erlend Sandem. De har lyktes med å bringe Jonas Lieds fargerike liv til scenen. Regien er ved Morten Borgersen, scenografi og kostymedesign er ved Milja Salovaara, og Jonas P A Fuglseth er lysdesigner. De har skapt et teaterrom der virkemidlene flytter oss elegant fra Sølsnes til ulike steder i Europa, og til slutt hjem til Veøy.

Vi gleder oss til å ta dere med på denne eventyrlige reisen med en helt ekstraordinær romsdaling!

Kristian Lykkeslet Strømskag
teatersjef

 

 

 

 

 

 

Per Egil Aske

Per Egil Aske har vært ansatt som skuespiller på Nationaltheatret i en årrekke. Han vokste opp i Molde, og etter Statens Teaterskole debuterte han på Teatret Vårt i 1977, hvor han ble i fire år, og Trøndelag Teater de fem neste. Han har spilt langt over hundre roller i sin karriere, i alle rollefag og sjangere; deriblant en hel rekke Ibsen-karakterer som tittelrollen i Peer Gynt og Byggmester Solness. De senere årene har han i tillegg til privatteatre og Riksteatret også gjestet  Teatret Vårt, først ved 20-års jubileet i -92 i Stormen (Shakespeare) og Seinsomardansen (B Friel) bl a, og sist i Driving Miles av Henning Mankell som ble til i 2010, som en gave fra Teatret Vårt til Molde internasjonale jazzfestivals 50-årsjubileum, og som har vært spilt under jazzfestivalen også i årene etter.

Aske har medvirket i en rekke film og TV produksjoner, norske og internasjonale, som Budbringeren, Iskyss, Hjertestart, Far North og Wide Blue Yonder, og blant serier; Syv søstre, Vazelina Hjulekalender, Halvbroren, Lillyhammer, Hjem, Hotel Cæsar, Best før og Folkevalgt. I tillegg har han undervist ved teaterskoler i Oslo, deriblant Kunsthøgskolen for linjene skuespiller og opera, i fagene scenisk tekst, og bunden form, og mottatt flere stipendier, priser og legat som Trøndelag Teaters pris 1984 og den nordiske Gøsta Ekmans ærespris 1988.   

Ved Teatret Vårt de siste årene har han medvirket i Driving Miles som var en til Moldejazz og senest i En handelreisendes død i 2019.

Molde-skuespiller får ny rolle i hjembyen. 
Les saken i Romsdals Budstikke