Hvem sin idé var det å starte med podkast? Eller hvordan kom du på ideen?
Det var vel snakk om podkast allerede da jeg var på intervju til stillingen. Dette fordi jeg tidligere har jobbet med å lage podkast, blant annet Kvinneguidens Venner sammen med Linnea Myhre. Så forsto jeg at teatret hadde et ønske om dette, eller utfordret til det, deretter videreutviklet vi ideen sammen.

Spennende, og hvor henter du inspirasjon?
Podkastens innhold er basert på temaene knyttet til forestillingene Teatret Vårt setter opp. Vi henter inspirasjon fra kunstnerisk team i ulike møter, eller av å være tilstede i prøvesalen, i tillegg til å gjøre research på de ulike temaene. For eksempel på forestillingen Sult leste jeg meg opp på tema, for deretter å tenke på hva som kunne være interessant eller nyttig for lytterne/publikum å vite før eller etter de ser forestillingen. Deretter kategoriserer jeg opp noen tema og hvilke personer det kan være interessant å ha med. Noen ganger kommer regissør eller andre som jobber med forestillingen med innspill til tema, og så inviterer jeg de inn. Andre ganger henter vi inn regissør eller skuespillere og deretter diskuterer hva som kan være interessant å snakke om.

Hva er hovedtema for podkasten? Ut ifra ditt forrige svar regner jeg med at det har med hvilke forestillinger som settes opp?
Ja, og så har vi jo i en lang periode hatt tilleggsarrangement under fanen Opplev mer, som stort sett er et samtaletilbud knyttet til forestillingene. Vi er jo et regionteater, så vi tenker at en podkast gir oss en unik mulighet til å nå ut til hele Møre og Romsdal med denne typen Opplev mer arrangement, og ikke bare den ene dagen på et sted. En podkast kan jo alle lytte til uansett hvor de er, og er ikke avhengig av tid og sted. Det har også vært viktig for oss at dette skal være et gratistilbud. 

Kan du nevne noen av de siste som var innom podkasten?
De siste episodene vi laget før jul, var knyttet til forestillingene Julekveld med Teskjekjerringa og Olav Hesthagen feirer jul. Fremover er det Medea som står for tur, og så er det Astrid Overaa sitt stykke Til oss fra de eldste der Astrid og Bitten Linge skal snakke om alderdommen, det gleder jeg meg veldig til.

Det skjønner jeg, det kommer til å bli veldig humoristisk og artig vil jeg tro. Hvor kan vi høre podkasten? 
Man kan høre den på alle plattformer der man hører podkast! For eksempel på Spotify eller ITunes, som er de mest populære plassene. Du kan også finne den på Teatret Vårt sin hjemmeside, under fanen PODKAST, der kan du enten trykke deg inn på Spotify eller iTunes, som er en veldig fin måte å lytte på, for da kan du også lagre den på mobilen. Ellers ligger alle episodene på hjemmesiden så du kan også trykke deg inn der.  

Hvem ønsker vi å nå med podkasten? og hvem passer det for?
Jeg starter alle podkaster med å si at dette er en podkast som passer for deg som er litt, mye eller overhodet ikke interessert i teater. Vi ønsker jo egentlig å nå alle som er interessert i temaet, og det er jo potensielt alle som er i målgruppen til de ulike forestillingene. Samtidig ser vi også at podkastene kan fungere som deler av formidlingsmateriell knyttet til skoleforestillinger. Det gir elevene en ekstra mulighet til å dykke dypere inn i forestillingen og få en bedre forståelse av temaene som blir utforsket. 

Så man må ikke være en teaternerd eller en ekspert på teater for å kunne gå inn og høre?
Nei, absolutt ikke. Man kan være helt fersk og aldri ha sett et teaterstykke i sitt liv, det er jo for alle! Det er lettvint og vi går ikke veldig dypt inn i teatertekniske ting eller veldig dype samtaler sånn sett, det er liksom ingen spørsmål som er for dumme!

Teaterpodkast for dummies?
Ja det kan du si.

Hvor ofte kan vi forvente nye episoder?
Før jul hadde vi nesten en episode i uka, dette fordi vi produserte mange episoder rundt forestillingen Sult, men tanken fremover er en episode rundt hver premiere, så ca. 1-2 per måned kanskje. 

Og siste spørsmål.. Hva er drømmen med podkasten?
Målet med podkasten er å nå så mange lyttere som mulig og gi dem en dypere forståelse av temaene og forestillingene og berike den totale opplevelsen. I tillegg håper jeg den kan gjøre Teatret Vårt mer tilgjengelig. En drøm er også at podkasten kan bidra til å endre oppfatninger, slik at folk som kanskje ikke var interessert i en bestemt forestilling, kan bli overbevist etter å ha lyttet til podkasten. Det er veldig spennende. Vi ønsker også å høre fra lytterne og tar gjerne imot ønsker og forslag til temaer og episoder. Du kan sende innspill og ønsker til stine@teatretvart.no. Selv om vi allerede har mange temaer på plass og jobber knyttet opp mot forestillingene, er vi åpne for nye og interessante ideer, så ta gjerne kontakt. 

Tusen takk for at du tok tiden til å møte oss i dag, og vi venter i spenning til neste episode! 


For Innkikk: Shona McNeil Sæther (teatervenn)