«I forestillingen «Dei som fer» deltar både amatører og profesjonelle. Hvordan opplever dere et slikt samarbeid?» 

I tillegg til å synge i Humla er Kristina i praksis ved Teatret Vårt. Hun mener denne typer samarbeid er svært positivt. Når amatører fra lokalmiljøet deltar vil eierskapsfølelsen omfatte flere, og hun tror også at publikum kan få en annen nærhet til teatret. Noen amatører kan nok innledningsvis tenke at det er litt «skummelt» å samarbeide med profesjonelle, men det går fort over. Et samarbeid mellom profesjonelle og amatører er berikende for begge parter. Kristina var forhindret fra å møte fysisk, så det intervjuet ble gjort pr telefon.

Vi spør Anne Grete og Steinar om de innledningsvis kan fortelle litt om de korene de synger i. Hvor mange er dere, og hvilke repertoar har dere?

Damekoret har ca. 25-30 sangere, men etter koronaen har det vært litt færre etter oppstart. Steinar bekrefter at også Kammerskoret har hatt en liten nedgang etter koronaen, men begge håper at antall medlemmer vil stige i tiden som kommer. Anne Grete opplever at det nok er enkelte som av ulike grunner har fått en litt høyere terskel for å begynne med ulike aktiviteter.

Anne Grete forteller videre at de har et variert repertoar, alt fra kirkemusikk og klassisk til populærmusikk. Begge gleder seg til å komme i gang igjen for fullt, men som Anne Grete sier «stemmen er nok litt rusten etter nedstengningen, så det vil gjøre godt med litt øvelse»

Steinar forteller at Kammerskoret er et blandakor, med ca 50 medlemmer. De kjører prosjekter/konserter annet hvert år, hvor de har spesielle tema som en rød tråd i forestillingen. Sang suppleres med diverse skuespill/sceneopptredener som binder det hele sammen. Ellers deltar de på ulike arrangementer og konserter.

Begge korene deltok på kordugnad på Plassen i november 2021, og det var da spørsmålet om deltakelse i stykket «Dei som fer» kom opp. Teatret Vårt informerte om at de skulle starte opp med et prosjekt tilknyttet dette stykket, og deretter kom Teatret Vårt ved Marianne Myrbostad rundt til de ulike korene, informerte nærmere om forestillingen og prosjektet og lurte på om de ville delta.

Steinar og Anne Grete roser den jobben Teatret Vårt har gjort med å informere om stykket og tilrettelegge for samarbeid.

Samlet sett var det 18 sangere som ønsket å delta i forestillingen, 6 fra Damekoret, 9 fra Kammerskoret, samt 3 andre, blant annet Kristina Myrvold. Sangerne ble fordelt på 3 grupper slik at sangerne skulle slippe å være med på alle forestillingene. Begge opplevde at det var en fordel å ha korbakgrunn, for en skulle synge trestemt, noe som kan være utfordrende.

«Sangen er en viktig del av stykket, selv om den bare varer noen minutter totalt sett». Ifølge Steinar var sangen lagt på et strategisk punkt hvor det var brudd i forestillingen.

 «Hvordan opplevde dere å sitte anonymt blant publikum, og så plutselig begynne å synge»?

«Kjempeartig» sier Steinar spontant. "Å merke reaksjonen til folk, overraskelsen». Anne Grete supplerer med at hun opplevde at de ble dratt mer og mer inn i stykket, følte at de «var litt med». «Satt ikke og ventet på det vi skulle gjøre»

De syns det var spennende å delta på flere forestillinger, å se hvordan forestillingen endret seg over tid, hvordan skuespillerne endret seg over tid.

Anne Grete opplevde at det ga mersmak å se en forestilling flere ganger, at det kan være noe å gjenta senere også. (Ps. Teaterverter som har sett samme stykke flere ganger, gir uttrykk for den samme erfaringen).

Kristina forteller at hun holder på med en master om teater, og at hun nå har praksis ved Teatret Vårt. Hun har utdannelse både som skuespiller og sanger, og jobber også som inspisient, blant annet nå ved Teatret Vårt. Som mange andre kulturarbeidere har hun opplevd at hverdagen under koronaepidemien har vært litt ensom og «rar», men gleder seg til alt åpner opp igjen. 

De var alle imponert over forberedelsene fra Teatret Vårt sin side. Det som skjedde i forkant, både innøvingene og oppfølginga underveis var veldig bra. «Følte oss veldig bra ivaretatt, og at det betydde litt at vi var der». Gruppa til Steinar var også med under forestillingen i Kristiansund, og det var kjempeartig. Her ble vi bedre kjent både med staben og skuespillerne.

Kor.jpg

«Etter å ha samarbeidet med teatret på «Dei som fer», er det noe som gir mersmak»?

Svaret er samstemt og entydig; «Absolutt». Korene er tydelige på at dette vil vi «delta på senere, hvis vi får anledning. Var overkommelig, og gir samtidig et lite løft for korene».

De opplevde samarbeidet mellom amatører og profesjonelle som lærerikt og artig. «Samarbeid med profesjonelle gir ekstra energi». Anne Grete har tidligere vært med i Operakoret i Kristiansund, og Steinar har også samarbeidet med profesjonelle i ulike sammenhenger, blant annet da «My fair Lady» ble vist i regionen for ca. 20 år siden.

De opplever at deltakelse i prosjektet har ført til økt samhold, at medlemmene i koret er blitt bedre kjent, og at en er blitt bedre kjent med medlemmer i andre kor.

Avslutningsvis sier både Anne Grete og Steinar at de er glade for at de fikk muligheten til å delta, skryter igjen av oppfølgingen og tilretteleggingen fra Teatret Vårt og blir gjerne med på nye samarbeid.

Helt til slutt en klar oppfordring; «Begynn i kor, det er gøy»


Bilde: Karin Skjetne, Olav Stavik, Heidi Skarvøy, Lena Håre og Line Bjørnerem (en av de tre korgruppene).

Tekst: Olaf Holm