Hva tenkte du rundt 12. mars?

Det var virkelig en annerledes uke kan man si. Vi hadde nettopp hatt premiere på Slåttekar i himmelen i Oslo og sto midt i innspurten til Teaterfest. Vi fikk det plutselig utrolig travelt med mange praktiske oppgaver, som å utsette og avlyse avtalene vi hadde gjort, og refundere billetter. Både Livet i tre versjoner og Deilig er jorden skulle ha premiere i mars, sistnevnte var Veras første oppsetting som leder i Ålesund. Jeg følte nok mest med regissører, skuespillerne og alle som jobbet opp mot disse premierene som det ikke ble noe av. 

Våren ble veldig annerledes for oss alle, likevel fikk vi spilt både Robin Hood (utendørs i Molde og Ålesund), Alle fantastiske ting og Vårsøg 75 år før vi tok sommerferie. 

Hvordan har dere fulgt opp retningslinjene fra Folkehelseinstituttet (FHI)?

Da vi fikk klarsignal om å åpne opp igjen, hadde vi diskusjoner angående hvordan publikum skulle oppleve trygghet. Vi organiserte blant annet en liten pool med teaterverter og jobbet frem gode smittevernrutiner til forestillingene i vår. Vi evaluerte etter alle forestillinger slik at rutinene ble forbedret underveis. Dette ga oss et svært godt grunnlag til høsten og arbeidet videre med Slåttekar i himmelen som ble flyttet til Bjørnsonhuset halve spilleperioden og skulle spilles for fulle hus (maks 200).  

Vi har hele perioden fulgt gjeldende anbefalinger fra FHI, og startet i vår med å flytte publikum først med ett sete mellom og annenhver rad. Etter sommeren med 2 seter mellom, og hver rad. Nå fremover er det ett sete mellom som gjelder igjen. I tillegg hadde vi også ekstra god bemanning av verter i Slåttekar-perioden på Bjørnsonhuset. Det ble noen ringerunder og eposter i forbindelse med flytting av spillested, omgjøring av billetter, og jeg vil takke både teaterverter og publikum fordi de har vært så tålmodige og positive til endringene som skjedde underveis. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra publikum om at de føler seg trygge hos oss, og vi opplever et godt samarbeider for å følge gjeldende smittevernråd under teaterbesøkene.

I en undersøkelse i regi av Norsk publikumsutvikling, som kanskje flere av dere har deltatt i denne våren, kom det frem at hånd-desinfeksjon, redusert antall publikummere og kontaktløse betalingsmåter er de mest motiverende tiltakene for flest. Dette er alle tiltak vi har jobbet grundig med helt fra starten. I tillegg refunderer vi billetter inntil en time før forestilling, dersom noen føler seg utrygge eller er syke. Vi har også hatt loggføring på hvor publikum har vært plassert i salen i tilfelle smittesporing i ettertid.

Kafè Kurt har QR-koder på bordene, og du kan bestille og betale fra mobil ved bordet, som også bidrar til å redusere antall berøringspunkter. Om noen trenger hjelp, så husk at de kan spørre teaterverter, de som jobber i billettluken eller andre.  

Hva skjedde etter sommerferien?

Vi fikk jo testet og prøvd oss på noen mindre arrangement før sommeren, og var derfor godt forberedt når høsten kom. Vi startet høsten med å arrangere Kick-off for alle teaterverter sammen med våre dyktige forestillingsledere både i Molde og Ålesund med særlig søkelys på smittervern og ekstra bemanning. Ekstra gledelig var det også at vi etter sommeren igjen kunne reise på turne med våre forestillinger. Vi fikk utarbeidet gode tiltak i forbindelse med turneene rundt i fylket og også for de som gjestespiller hos oss. Teatret Vårt har stort sett fått gjennomført alle planlagte forestillinger denne høsten, men selvfølgelig med redusert kapasitet. Likevel endte vi på over 5 000 publikummere som fikk oppleve Slåttekar i himmelen i Møre og Romsdal i løpet av august og september, det er vi litt stolt av.

Hva er strategien fremover? 

Det er selvfølgelig ekstra spenning når FHI og regjeringen har sine pressekonferanser. Jeg vil også nevne at jeg er imponert over Molde kommune sin håndtering av pandemien ved smitteutbruddet i høst. Norge har fortsatt lavest smittetall i Norden sammen med Finland, men likevel de strengeste tiltakene for arrangement. Selv om smitten øker i samfunnet, er det knapt smitte å spore til arrangement som kulturfeltet legger til rette for. Vi må hele tiden følge smittevernrådene fra sentralt hold og er klar til å snu oss rundt og gjøre om dersom nye oppdateringer kommer.

Teaterbesøk og lignende arrangement er trygge og viktige for fellesskap og glede. Det er lett å føle seg ensom, dersom man ikke får muligheten til å dele opplevelser med andre. Det er særlig mange eldre som har kommet med denne tilbakemeldingen til oss, men også flere barnefamilier. Vi ser at f.eks Julekveld med Teskjekjerringa selger veldig bra, over 40% av billettene er allerede solgt nå i oktober.

Til slutt vil jeg framheve den gode jobben både forestillingslederne og teatervertene gjør for at det skal være trygt å gå på teater. Det har vi også fått mange positive tilbakemeldinger på. Det er viktig for oss at det skal oppleves trygt å besøke teatret. 

Synnøve Ulleland, Teatrets Venner