Forestillingen er blitt til ved støtte med et stipend fra teatervenneforeningen, som er en ordning hvor ansatte ved Teatret Vårt kan søke midler for å videreutvikle et talent eller gjennomføre et prosjekt.  Johanna søkte i fjor om midler til et forprosjekt, og fikk innvilget søknaden. I dag, hvor vi ser resultatet, er styret for venneforeningen veldig glad for at Johanna søkte.

Et viktig element i Alle fantastiske ting er publikumsinvolveringen som er gjennomgående i hele forestillingen. For å prøve ut samspillet mellom Johanna som skuespiller og publikum, inviterte Kjersti og Johanne 10 – 15 teatervenner til å være med i et såkalt dramaturgiat. Dette var en gruppe som skulle fungere som støttespillere og samtalepartnere i utvikling av forestillingen.

Dette var rett og slett spennende og interessant, og det var ikke vanskelig å få rundt 15 teatervenner til å delta i dramaturgiatet, og i november i fjor høst hadde de sin første samling.

En av deltakerne; Dirk Hauenschild forteller litt om hvordan det har vært å være med på denne prosessen.

Gruppa møttes med skuespiller og regissør fire ganger. Første gang var en leseprøve, møtene etter dette lignet mer og mer den ferdige forestillingen. Alltid ble vi bedt om å gi tilbakemelding både om teksten fungerte eller om det var nødvendig med endringer, hvordan stykket virket på oss, og hvordan vi trodde involveringen av publikum ville fungere. Stykket er i utgangspunktet en standup-forestilling, med mye fokus på humor. I gruppa drøftet vi forholdet mellom alvor og humor. Etter flere publikumsprøver og de første åpne forestillinger ser vi, at en del bekymringer vi hadde i starten av prosessen var unødvendige. Publikum er veldig åpne og spontane, som gjør forestillingen enda sterkere og morsommere enn vi kanskje trodde i starten. Kjersti og Johanna tok flere sjanser, noe de også har hatt suksess med.

Helt til slutt,- hvordan har det vært å være med i dramaturgiatet Dirk? Jeg synes det var utrolig spennende å følge en produksjon fra et tidlig tidspunkt til ferdig forstilling. Jeg har tidligere deltatt i lesesirkel knyttet opp til forestillinger, og syns det var spennende, men her var vi involvert på en helt annet måte. Blir det flere sjanser, deltar jeg gjerne i et dramaturgiat igjen.  

Etter forestillingen 18. januar var det vennekveld, hvor det ble invitert til å komme å høre om arbeidet med å lage forestillingen. Dette ble en hyggelig kveld med regissør Kjersti, skuespiller Johanna og to fra dramaturgiatet, Hans Høye og Dirk som fortalte om arbeidet med å sette opp forestillingen ut fra de ulike roller de har hatt. Kvelden ble avsluttet med at Kjersti og Johanna delte ut et lite minne til alle deltakere i dramaturgiatet, og takket for mange gode innspill og et godt samarbeid.

Lisbeth Schødt Sørensen