Skadeskutt

Blod, svette og tårer.

Å delta i krig har sin pris. For noen blir det en høy pris.

Mange som kommer hjem fra væpnet konflikt har med seg posttraumatisk stress. Flight-fight responsgjør det mulig å kjempe i krig. Den betyr at soldaten bare har to operasjonelle modi. Enten angripe eller trekke seg tilbake. Når hjernen ikke klarer å bestemme seg begynner kroppen å skjelve. Hos en person med posttraumatisk stress kan en lyd eller lukt vekke minner om situasjoner med høyt stressnivå og utløse denne skjelvingen eller andre stressreaksjoner.

Regissør Øystein Johansen har sammen med Lars Melsæter Rydjord og Hugo Mikal Skår skapt en forestilling som undersøker to gutters reise inn i krigens mørke og deres reaksjon på det å være i en krigssituasjon. De reiser ut som eventyrlystne og nysgjerrige unge gutter. Vi møter dem før de reiser ut, i krigshandlingene og etter de kommer hjem. En dag blir de satt på en alvorlig prøve som vil prege dem resten av livet. De blir stilt overfor et valg på liv og død der det ikke finnes noe riktig svar.

Pressen om Skadeskutt:

«Skadeskutt er form og innhold som puslespillbrikker spredd utover et bord, ennå ikke satt sammen. Eller kanskje helst: Som puslespillbrikker som en gang hang sammen, men som nå er tatt fra hverandre igjen, eller sprengt i stykker", Dagbladet.

«Glimrende framføring av både Rydjord og Skår gjør fortellingen vanskelig å forholde seg likegyldig til. Dette er et speil av virkeligheten. Ikke bare gårdagens virkelighet, men noe som skjer og kommer til å skje så lenge vi sender soldater ut i strid",  terningkast 5, Romsdal Budstikke.

Varighet 1 time (ingen pause)

Manus og regi
Øystein Johansen

Manus og dramaturgi
Kristian Lykkeslet Strømskag

Lysdesign
Finn Landsperg

Medvirkende
Lars Melsæter Rydjord og Hugo Mikal Skår