Høstsonaten

Inderlig oppgjør mellom mor og datter

Å mestre det ekstraordinære men feile i det trivielle. Å miste det nære for å få det fjerne. Å ville men ikke kunne. Om barndommens nederlag og berømmelsens pris. Om hva vi forventer av oss selv og hverandre.

Etter flere år på europaturné reiser konsertpianist Charlotte Andergast tilbake til Norge for å besøke sin datter Eva. Mor og datter har ikke sett hverandre på 7 år. Eva bor nå i prestegården sammen med sin mann biskopen Viktor. Charlotte vet ikke at hennes andre datter Helena som hun etterlot på et hjem for nevrologisk syke nå bor hos Eva og Viktor.

For Charlotte og Eva er dette en sjanse for endelig å snakke ut. Men kan man det? Hvorfor reiser Charlotte i det hele tatt tilbake? Hva håper Eva at morens besøk skal bety? Forventningene til hverandre er både store og usikre på samme tid. 


Ingmar Bergman er en av sin tids største film- og teatermakere. I 2018 feirer vi at det er 100 år siden han ble født med å sette opp Høstsonaten. Bergman skriver selv om handlingen: "En mor og en datter, for en redselsfull kombinasjon av følelser og forvirring og ødeleggelse. Alt er tillatt, og alt foregår i kjærlighetens og omsorgens navn". 

Filminnspillingen av Høstsonaten (1978) foregikk på Midsund og ved Batnfjorden i Møre og Romsdal. Med Moldepanoramaet som bakteppe glitret verdensstjernene Ingrid Bergman og Liv Ullmann om kapp i Ingmar Bergmans iscenesettelse.

Med vår oppsetning av Høstsonaten ønsker vi også å hylle Vivi Sunde. Etter over 40 år i ensemblet spiller hun nå sin siste forestilling som fast skuespiller ved Teatret Vårt. 

Premiere 1. mars 2018

Av
Ingmar Bergman

Regi
Terje Skonseng Naudeer

Scenografi og kostymedesign
Thomas Bjørnager

Lysdesign
Finn Landsperg

Oversettelse
Axel Amlie

Medvirkende
Vivi Sunde, Johanna Mørck, Bjørnar Lisether Teigen, Michelle Heedal.