Tidlig på 1990-tallet gjorde han seg bemerket i Molde med hovedroller i flere oppsetninger i Skoleteatret ved Molde videregående skole. Og Torbjørn Dreyer Farstad bemerker i RB den 8. april 1992: «Vi nøler ikke med å antyde et framtidig yrke for hoved-rolleinnehaveren Svein Solenes ved en av landets scener.» Og videre at Svein er «…et talent av de sjeldne.»

Dette skulle vise seg å stemme godt. For etter ett år på Romerike Folkehøgskole, og etter studier i Oslo innen drama, teater og kommunikasjon, startet Svein på ArtsEd London School of Acting i England, hvor han lærte skuespillerfaget.

I 2004 dukker han så opp på Teatret Vårt, hentet av Carl Morten Amundsen, for å spille i 90-metersbakken. Senere spilte han i Tolvskillingsoperaen, Okse og Esel og Lang dags ferd mot natt, for å nevne noen av produksjonene. Han ble etter hvert fast ansatt ved Teatret Vårt. Men i 2010 ble han hentet til Rogaland Teater av Arne Nøst, som hadde lært Svein å kjenne gjennom flere produksjoner de begge hadde jobbet med, i Molde. Til oss sier Arne Nøst at han imponerte både som skuespiller og med sin musikalitet, både i Molde og Stavanger. Nøst nevner spesielt rollene Svein hadde i Perpleks og Teaterkonsert Beethoven ved Rogaland Teater, der han utmerket seg. Perpleks vant Heddaprisen for Årets forestilling i 2014, og hele ensemblet fikk pris for Særlig kunstnerisk innsats. Svein nevner selv en litt pussig ting, som kanskje sier noe om endringer innen teatret. Han sier at han i sin tid i Molde aldri spilte på sin egen dialekt, mens han i Stavanger bare har brukt sin egen dialekt fra Batnfjorden på scenen.

Nå finner han det både morsomt og spennende å være tilbake på gamle tomter. Og det å komme tilbake og møte nye ansikter, nye utfordringer og innfallsvinkler, rett og slett gjøre det litt utrygt for seg selv, ser han på som svært givende og utviklende. Så da Kristian tok kontakt om prosjektet Danse med skjebnen, var ikke Svein tung å be. I tillegg ville han gjerne jobbe med regissør Hanne Tømta og de musikalsk ansvarlige. Han kjente til de fra før, men hadde aldri fått sjansen til å jobbe med de, så han ser virkelig fram til samarbeidet. Og Dance With a Stranger og deres musikk har selvsagt nordmøringen Svein Solenes vokst opp med. 


Leif Terje Bergseth